Kasvattajaseura

Elämääni on mahtunut monenmoista urheiluun liittyvää. Kohta 75-vuotiaana olen ehtinyt harrastaa lukuisia lajeja. Toisia kilpailumielessä ja toisia pelkästä liikkumisen ilosta. Harrastamiseen on liittynyt myös urheiluseurajäsenyyksiä. Joissakin lajeissa, kuten golfissa, se on jopa harrastamisen edellytys.

Olen myös toiminut elämäni varrella urheilun järjestötehtävissä sekä urheiluseura-, piirijärjestö- että liittotasolla. Yli kymmenen vuoden ajan olin urheilun ”palkkatöissä” Suomen Valtakunnan Urheiluliitto SVUL ry:ssä. Niinä vuosina hoidin myös useita kansainvälisen urheilun tehtäviä.

Suomalaisen urheilun erikoispiirteenä on vapaaehtoisuuteen pohjautuva paikallinen urheiluseuratoiminta. Tuhansista urheiluseuroista koostuva verkosto on maamme urheilun ja liikunnan ydin. Jokainen urheilija on aloittanut harrastuksensa omassa urheiluseurassaan. Tätä ensimmäistä seuraa kutsutaan usein kasvattajaseuraksi.

Minun kasvattajaseurani on Summan Ponnistus.

SuPo oli meidän perheemme urheiluseura. Isäni Tapani ja äitini Taimi olivat aktiivisesti mukana Ponnistuksen luottamustehtävissä ja nuorempana seuran piirissä myös urheillen. Isäni kutsuttiin jopa seuran kunniapuheenjohtajaksi aikoinaan. SuPo ja Pirttilä tarjosivat minulle ympärivuotisen harrastusympäristön. Kesällä yleisurheiltiin ja pelattiin pesäpalloa. Talvella hiihdettiin ja voimisteltiin. Ponnistuksen pikkujoulut oli aina odotettu tapahtuma. Joskus sain pokata pikkujouluissa jonkun lusikankin menneen vuoden suorituksistani.

Huippu-urheilijaa ei minusta tullut, mutta urheilun ja liikunnan kipinän Ponnistus minussa sytytti. Se liekki palaa edelleen, joskus eloisammin, joskus vaimeammin. Mikään kohdalleni osunut asia tai tapahtuma ei ole sitä liekkiä sammuttanut.

Paikallinen urheiluseura kokoaa parhaimmillaan koko kylän nuoret terveen harrastuksen pariin. Seura tarjoaa mahdollisuuden harrastaa, kehittyä harrastuksessa ja myös vapaaehtoistehtäviä, joiden merkitys seuratoiminnan pyörittämisessä on elintärkeä. Osallistuminen urheiluseuran toimintaan ja itse urheiluseuratyö ovat tärkeitä tekijöitä ihmisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Summan Ponnistus on yksi Suomen vanhimpia urheiluseuroja. Vuodesta 1906 lähtien se on tarjonnut summalaisille harrastusmahdollisuuksia. Seuratoiminnan tapaan välillä on ollut laskukausia ja välillä hyviä nousuja. Juuri nyt Summassa puhaltaa hyvä myötätuuli, kiitos innostuneiden ja osaavien seuravetäjien. Seuratoiminnan fokus on ymmärrettävästi lasten ja nuorten toiminnassa, mutta kuten tiedämme, toimintaa on myös aikuisille. Yhteistyö myös Haminan Palloilijoiden kanssa on terveellä pohjalla ja ymmärrän sen hyödyntävän molempia osapuolia.

Kenttähanke – pesäpallokentän kattaminen hiekkatekonurmella – on huikea osoitus seurajohdon uskosta tulevaisuuteen. Tulevana kesänä harrastusolosuhteet ottavat valtavan loikan ja toivon, että summalaiset osaavat antaa hankkeen vetäjille ansaitsemansa kiitoksen ja tunnustuksen. Uusi Pirttilän urheilukeskus ei tarjoa huippuolosuhteita vain pesäpalloilijoille. Yleisurheilun suorituspaikat ja kuntoliikuntalaitteet tekevät Pirttilästä yhden Haminan monipuolisimmista liikuntapyhätöistä.

Onneksi olkoon Summa ja Summan Ponnistus r.y.

Kalevi Suortti

Jaa artikkeli

Lue lisää artikkeleita