Pintaa syvemmältä

”Pirttilän hiekka” on käsite, legenda ja monilla on siihen viharakkaussuhde. Monet rakastavat, jotkut eivät edes halunneet tulla Pirttilään pelaamaan jostain syystä. Varmaa on kuitenkin se, että paluuta entiseen ei enää ole. Lähes sata vuotta on ehditty pelaamaan nykyisellä alustalla. Toki kenttää on laajennettu vuosien saatossa ja suuntaakin käännetty 90° sekä soraa ja kivituhkaa ajettu pintaan lisää. On jyrätty, lanattu ja tupsutettu, kalkkikärryä työnnetty kilometri tolkulla. Monia työvaiheita tuskin jäädään kaipaamaan edes nostalgia fiiliksissä. Silti historiaa ei pidä unohtaa, perinteitä, talkoohenkeä ja muistoja.

Nykyään halutaan pelata hiekkatekonurmella, jolla toki on perustelunsa. Myös Pirttilässä sitä vaihtoehtoa on mietitty jo usealla vuosikymmenellä. Kentän päällystäminen hiekkatekonurmen vaatimalla pinnoitteella kuulostaa yksinkertaiselta, jota se periaatteessa onkin. Ajetaan tasauskerros vanhan kentän päälle, tasataan ja asennetaan matto. Näin se varmaan yksinkertaistettuna meneekin. Nykyisen kentän pohja vaan vaatii hieman suurempaa huomiota. Mitään isompia routavaurioita ei ole havaittu vuosien saatossa, mutta pohja läpäisee huonosti vettä, sateen jälkeen suuria lätäköitä kentän reunoilla, asianmukaiset salaojat yms. puuttuvat ja tekniikassakin on parannettavaa.

Syksyllä 2023 kentän pintakerrokset kaivettiin pois, asennettiin salaojat ja ajettiin suunnitelman mukaiset murskat täytteeksi. Samalla ympäristöä muokattiin tuleviin tarpeisiin mm. muotoilemalla reuna-alueita ja siistimällä niitä. Aikainen talvi hieman hankaloitti töitä ja joulun alla päätettiin keskeyttää työt odottamaan kevättä.  

Keväältä 2024 toivotaan aikaista lumien ja roudan sulamista, jotta päästään jatkamaan pohjatyöt valmiiksi pintakerroksen tasaamiseen ja tekonurmen asentamiseen. Samalla töiden edetessä varaudutaan tuleviin kentän kehityskohteisiin, mutta niistä sitten myöhemmin lisää.

Summan Ponnistus ry

Jaa artikkeli

Lue lisää artikkeleita